UBUNTU
Bir Afrika özdeyişi, ”hızlı gitmek istiyorsan yalnız git, uzağa gitmek istiyorsan birlikte git” der.
Afrika’da çalışan bir antropolog, kabilenin, birbirine yakın yaşlardaki çocuklarına bir oyun önerir ve onları meydanda toplar. İlerideki bir ağacın altına koyduğu meyve dolu sepete, ilk ulaşanın ödülünün, o meyveleri yemek olduğunu söyler ve oyunu başlatır. O an, tüm çocuklar ELELE tutuşur ve koşarak, ağacın altına birlikte gelir ve beraber meyveleri yemeye başlarlar.
Uzman,bu davranışın nedenini sorduğunda ise,
”Biz Ubuntu yaptık, BİRBİRİMİZLE yarışsaydık, kazanan 1 kişi meyve yiyebilecek, diğerleri mutsuz olcaktı, biz de Ubuntu yaparak, hedefe birlikte yol aldık ve ödül meyveleri birlikte yedik” yanıtını alır.
Son derece etkileyici.. Yarışın kendisi değil, bir parçası olabilmek, statü, kimlik, yaş, cinsiyet gibi hiç bir ayrımcılık olmaksızın, eşitlikçi, güven, saygı, birlik, nezaket esasına dayalı ve bir o kadar da eğlenceli bir iyilik dersi veriyor bu hikaye, bir takım ruhu yaratarak, ortak bir kapsayıcılıkla deneyimlenen, esenlik ve mutluluk halini ortaya koymakta.
“Ubuntu”, < Ben - BİZ olduğumuz zaman, BEN’im > anlamına gelir. İnsanların birbirlerine bağlılık ve ilişkilerine odaklanan, saygılı, etik ve hümanist bir felsefedir. Sözcük, G.Afrika’daki Bantu dillerinden gelir, Zulu dilinde "insanlık" anlamına gelir, aynı zamanda "başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever" olmak gibi insani değerlerin temel alındığı bir dünya görüşüdür ve klasik bir Afrika anlayışı olmuştur.
İncelendiğinde, araştırmaların bir çoğunda, Mutluluğun kritik faktörlerinden birinin, sosyal iletişim olduğu belirtilir.. İnsan sosyal bir canlı ve temelde hepimiz birlikte zaman geçirip, anılar ve deneyimler biriktirirken mutlu olmaya programlıyız, ancak hayat temposu, karmaşası yüzünden, “önce BEN’cilik” peşine düşen hallerimizle, hayatı yozlaştırarak, asıl mutluluk odağından uzaklaşabiliyoruz.
Desmond Tutu’ nun ifadesiyle, Ubuntu’ya inanan bir kişi, diğerlerine de açıktır, olumludur; diğerleri daha iyi ve yetenekliyse, kendini tehdit altında hissetmez. Onun, daha büyük bir bütünün parçası olduğunu bilmekten gelen bir özgüveni vardır ve diğerleri zor anlar yaşadığında, kendini de aynı durumda hisseder.
Bu noktada eklemek isterim ki, Ubuntu prensibini benimseyen birey, kişisel potansiyelini performansa dönüştürmede, sadece kendine odaklanmaz, her bir bireyin ayrı ayrı, bunu gerçekleştirebildiğinde, bütüncül olarak, şeffaf ve iyi bir sonuç alınacağını öngörür. Bireyin kimliği, ötekinin ve diğerlerinin kimliklerine saygı göstererek şekillenir.
Bu prensip, sadece insancıllık ve bağlılığı değil, aynı zamanda birbiriyle bağlılığı da kapsar, böylelikle sinerjik bir takım / toplum olgusu yapılandırır. Ubuntu, hem bir felsefe, hem de sosyal yaşam için bir davranış rehberidir. Bizim kültürümüzdeki <İMECE> - yardımlaşmayla da, eşdeşleştirilebilecek bir olgudur.
Birbirimizle dengede ve senkronize olduğumuz kadar iyiyizdir; Ve bu dengeyi kuramadığımız kadar sorumluyuzdur.
Evrensel anlamda, tüm gelişmelerden, bütünün parçası olarak etkilenir ve etkiliyorsak, birbirimize ve dünyaya, daha duyarlı, kolektif bir katkı yaratma özeninde olmayı odağımızda tutmak önem arz eder. Bu çerçevede, önce kendimizi ve sonra da birbirimizi, önyargısız kabullerle kucakladığımızda, bireysel ve ortak değerlerimizin, amaçlarımızın farkındalığıyla, yardımlaşma, dayanışma bilinci oluşturduğumuzda, adil ve iyi bir hayat oyunu da ortaya koyabilmiş oluruz.
Hedeflerinizi ve yolculuğunuzu belirlemede, ayrıca motivasyonunuzu sürdürebilir kılmada, işinize yarayacağını düşündüğüm, pozitif psikoloji alanındaki 20 yılı aşkın çalışmalarını “ Pozitif Düşünmeyi Yeniden Düşünmek” isimli kitabında derleyen, *Gabrielle Oettingen’in , WOOP tekniğinden söz etmek istiyorum.
W- Wish 1- İsteğini düşün : En çok arzu ettiğin dileğin nedir?
O - Outcome 2- Sonuçu hayal et : Dileğin gerçekleşirse nasıl bir sonuç seni bekliyor?
O - Obstacles/ 3- Engeller / : Bu yolda karşına ne tür engeller/ fırsatlar çıkabilir?
**Oppurtinty **Fırsatlar:
P - Plan 4- Planını uygula: Bu engelleri aşabilmek ve **fırsatları değerlendirebilmek için, nelere sahipsin, neler yapabilirsin?
Bu sorulara , zihnen ve kalben tam bir odaklanmayla, kafa yorularak bulunacak cevaplar da kuşkusuz, daha kaliteli bir hayat yaşamak ve hedeflere giden yolculukta sihirli bir pusula olacaktır. Ne de olsa, Hayallerinizi ve Ha yatınızı Optimize Etmek, Sizin elinizde. Yeni bir yıl yaklaşırken , üzerinde düşünmeye ve çaba göstermeye değer.
Işığınız, enerjiniz bol, pusulanız yanınızda olsun.
Comentarios